Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish

05.02.2024 11:00 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Šestašedesátý ročník cen Grammy nepřinesl v hlavních kategoriích žádné výrazné překvapení. Akademici ocenili především komerčně úspěšné tituly aktuálně nejpopulárnějších popových hvězd. Všechny čtyři nejprestižnější gramofónky si navíc odnesly ženy.

Z titulu Album roku se může radovat Taylor Swift zásluhou své desáté řadovky "Midnights", která v době svého uvedení bořila prodejní žebříčky. Zpěvačka si touto výhrou připsala rekordní čtvrtý triumf v nejsledovanější kategorii, což se před ní nikomu nepodařilo. V minulosti vyhrávala s deskami "Fearless", "1989" a "folklore". S tou aktuální uspěla i v sekci popových alb. Fanoušky navíc potěšila oznámením své jedenácté studiovky "The Tortured Poets Department" - uslyšíme ji už 19. dubna.

Nahrávkou roku se stal celosvětový hit "Flowers", kterým Miley Cyrus poutala na svou loňskou kolekci "Endless Summer Vacation". Vítězství v Grammy se Cyrus dočkala poprvé ve své kariéře, a to rovnou dvakrát: se zmíněnou skladbou o exmanželovi Liamu Hemsworthovi totiž vládla také v kategorii Nejlepší popový sólový výkon.

Song roku dle mínění hlasujících natočila Billie Eilish. Jmenuje se "What Was I Made For?", složila ho tradičně spolu se svým bratrem Finneasem a doprovázel loňský kinotrhák "Barbie". Mezi nováčky zabodovala r'n'b zpěvačka Victoria Monét, která přitom letos oslaví už pětatřicáté narozeniny, albová prvotina "Jaguar II" jí však vyšla teprve minulý rok.

Nejvíce cen - celkem čtyři - obdržela díky spolupracím písničkářka Phoebe Bridgers. Třikrát byla oceněna alternativní ženská superskupina boygenius, v níž působí, zásluhou spojení "Ghost In The Machine" s kolegyní SZA pak vévodila sekci Nejlepší popový výkon dua či skupiny. Ze své teprve druhé Grammy v životě se těší Kylie Minogue, jejíž singl "Padam Padam" zvolili akademici za nejlepší taneční nahrávku.

Ceremoniálem v Crypto.com Areně v Los Angeles prováděl Trevor Noah. O rozruch se postaral rapper Killer Mike - ani ne tak svými třemi žánrovými cenami jako tím, že ho policie kvůli údajné potyčce v zákulisí vyvedla v poutech. Kompletní seznam vítězů najdete na webu Grammy Awards.

Výběr z výsledků:
Album roku: Taylor Swift - Midnights
Nahrávka roku: Miley Cyrus - Flowers
Song roku: Billie Eilish - What Was I Made For?
Nováček roku: Victoria Monét
Nejlepší popový sólový výkon: Miley Cyrus - Flowers
Nejlepší popové vokální album: Taylor Swift - Midnights
Nejlepší popový výkon dua či skupiny: SZA feat. Phoebe Bridgers - Ghost In The Machine
Nejlepší taneční nahrávka: Kylie Minogue - Padam Padam
Nejlepší rockový výkon: boygenius - Not Strong Enought
Nejlepší rockový song: boygenius - Not Strong Enough
Nejlepší metalový výkon: Metallica - 72 Seasons
Nejlepší rockové album: Paramore - This Is Why



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY